Ollé Gellért


2015 júniusában diplomázott a formatervező BA szakon. A közelmúltban elért sikersorozatáról kérdeztük.

Az utóbbi pár hónap leforgása alatt sikert sikerre halmozott. Először az OMDK II. helyezés, aztán a Rektori Dicséret, majd a Gollob József-díj és most a napokban első helyezés a Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán. Kevés hallgatónak adatik meg tanulmányai során, hogy ilyen sikersorozatot tudhasson magáénak. Melyikre a legbüszkébb? Lehet ezeket az elismeréseket rangsorolni?

Visszanézve az elmúlt pár hónap eseményeire valóban nagyon jó érzések fognak el. Ez azért is érdekes, mert a félév elején nem úgy jöttek össze a szakmai jellegű ügyeim, ahogyan szerettem volna, ezért nem indult felhőtlenül a munka. Örülök neki, hogy a kezdeti nehézségek ellenére végül sikeresen tudtam zárni. Nem hittem volna. Természetesen nehéz rangsort állítani az elismerések között. Az Iparkamara díja és a Gollob-díj talán mégis mélyebben érintenek, mert ott a diplomamunkámat érte elismerés. Ez azért fontos nekem, mert ez nem csak egy megoldandó probléma volt számomra, hanem szívből csináltam. Az eddigi projektjeim közül ebbe tettem bele a legtöbbet magamból. Elképesztő visszaigazolás, hogy az, amit meggyőződésből tesz az ember, azt mások is értékesnek találják.

Milyen munkáját díjazták II. helyezéssel az OMDK-n?

Egy porcelánból készült mosdótál koncepcióval indultam, melyet a tavalyi Villeroy&Boch és Caracalla által kiírt formatervezési pályázatra készítettem. Akkor első helyezést sikerült elérnem vele.

Mi volt az az innovatív diplomamunka, amit a Kereskedelmi és Iparkamara első helyezéssel jutalmazott, amikor az elbírálásnál az volt a fő szempont, hogy a gazdaság számára is hasznosítható innovatív megoldások legyenek a dolgozatban?

A diplomamunkám címe: Három dimenziós nyomtatás a tárgyalkotásban. A szakdolgozatomban a nyomtatás múltjával, jelenével és tendenciáinak elemzésével foglalkoztam, majd a feltárt problémákra és lehetőségekre adtam egy tárgyi választ. Terveztem egy kifejezetten az otthoni felhasználású nyomtatókra optimalizált csomópont készletet, mellyel modulárisan építhetünk bútorokat, tároló rendszereket, térelválasztókat. A variációk száma a felhasználó fantáziáján múlik.
A projektet megtekinthető a behance.net-en:
https://www.behance.net/gallery/27812109/Print-To-Build-3D-printed-joint-collection
Illetve a nyomtatáskész fájlok letölthetők a cults.com-ról:
https://cults3d.com/en/various/print-to-build-joint-collection

Miért és hogyan lett formatervező ?

A történet abból a szempontból érdekes, hogy a szüleim mindig is mérnöknek szántak, abból a megfontolásból, hogy van érzékem a reáltudományokhoz. Még gimnáziumban a rajztanárom támogatásával jutottam el arra felismerésre, hogy a művészeti pályán fogom megtalálni a helyemet. Ezután megtettem minden tőlem telhetőt, hogy bejuthassak egyetemre. Időközben a szüleim is belátták, hogy nem alaptalan a jövőképem és támogatták a céljaimat. Egy pillanatra sem bántam meg, hogy majd 10 éve másképpen döntöttem, mint ami logikusnak tűnt akkor.

Az egyértelmű, hogy tanárai a formatervezés szakon milyennek látják az Ön tehetségét és teljesítményét, hiszen ezt leírták az indoklásban, amikor Rektori Dicséret kitüntetésre javasolták. Emellett nem véletlen, hogy a Gollob-díjat is Önnek ítélték oda. Végzett formatervezőként Ön hogyan látja az Alkalmazott Művészeti Intézetet?

Előreszaladva a válaszban elképesztően szép három évet töltöttem az AMI-ban. Szép, de nem felhőtlen három évet. Ami egyrészről hátránya az Intézetnek, az másrészről hihetetlen előny is, mégpedig, hogy önállóságra nevel. Ahhoz, hogy meg tudjuk oldani a felmerülő nehézségeket, nagyon nagy szükség van a hallgatók közötti összefogásra, ami magas szinten meg is valósul. Azt látom, hogy az AMI kiemelkedő a hallgatók közötti segítségnyújtás szempontjából. Hihetetlenül jó a közösség. Ami a tanárokat illeti, szerencsére sikerült megtalálnunk a közös hangot és hatékonyan tudtunk együtt dolgozni. A harmadik év végére egészen összecsiszolódtunk szakmailag és emberileg is.

Közeli és távoli jövőre vonatkozó tervek? Megy tovább mesterképzésre?

A közeli jövőben Budapestre költözöm, mivel felvételt nyertem a MOME formatervező művész mesterképzésére. A tanulás mellett mindenképpen szeretnék dolgozni, akár állandó munkahelyen, akár egyéni megrendeléseket teljesítve. A munkalehetőségek indokolják a pesti tanulmányaimat is. Későbbiekben szeretnék dolgozni pár évet külföldön egy profi stúdióban, hogy szakmai tapasztalatokat és kapcsolatokat gyűjtsek illetve, hogy a nyelvtudásomat fejlesszem.

Mint formatervező, szakmailag mire vágyik legjobban?

A távoli célom az, hogy a saját stúdiót alapítsak itthon. Fontosnak tartom, hogy Magyarországon alkossak és hosszútávon az itteni problémákra reflektáljanak a munkáim. Kizártnak tartom, hogy egy globális nagyvállalatnál praktizáljak hosszú időn keresztül. Jobban érdekelnek a kisebb, személyre szabott és kisebb közösségek érdekeivel foglalkozó projektek.