Neuhercz Richárd faipari mérnökkel készült interjú

 

  • Kérem szépen röviden mutatkozzon be!

Neuhercz Richárd vagyok 2006-ban végeztem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán, mint Okleveles Faipari Mérnök.
A londoni irodában munka közben (2014)

  • Milyen indíttatásból választotta faipari mérnöki szakot?

Faiparos családból származom, így már gyermekkoromtól kezdve belém ívódott a fa és a fából készült termékek szeretete. Későbbi szakmai tanulmányaimat Épület Asztalosként kezdtem, amelyet követően számomra egyértelmű volt, hogy szaktudásom kibővítése céljából a Faipari Mérnöki Karra jelentkezzem.

  • Teljesültek-e elvárásai tanulmányai során?

Egyetemi tanulmányaim során sok érdekes és izgalmas dologgal ismerkedhettem meg és bővíthettem ki ismereteimet. A szakirány választáskor a fatartószerkezet tervezés felé orientálódtam, mivel ez a szakterület érdekelt a leginkább. Úgy érzem sok hasznos és tartalmas információval tudtam gazdagítani tudásomat, amelynek a szakmai pályafutásom alatt is nagy hasznát tudtam venni.

  • Milyen meghatározó impulzust kapott tanulmányai során?

Azt hiszem legelőször a Soproni Campus atmoszférája fogott meg, azután a Selmeci hagyományok különlegessége is magával ragadott. A tanulmányaim során jó néhány oktató és professzor szaktudása, felkészültsége és egyénisége is rendkívül nagy hatást gyakorolt rám és motivált a szakmai fejlődésemben.

  • Mi az, amire legszívesebben emlékszik vissza a Sopronban töltött évekből?

A Soproni diákélet számos felejthetetlen élménnyel gazdagított. Az egyik talán legemlékezetesebb volt ezek közül a spanyolországi Casorlában 2005-ben megrendezésre került Interfob Faipari és Erdészeti diáktalálkozó, amelyen hét hallgatótársammal közösen vettünk részt. Az odautazás és az ott eltöltött néhány nap mindenképpen felejthetetlen élményt nyújtott számomra.  
Soproni hallgatók csoportja az Interfob diáktalálkozón, a spanyolországi Casorlában (2005)Esti beszélgetés egy fáradságos nap után az Interfob diáktalálkozón, a spanyolországi Casorlában (2005)

  • Használható tudást kapott-e egyetemi tanulmányai során?

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy mindenképpen használható tudásra sikerült szert tennem a tanulmányaim során, amelyet a gyakorlati életben tudtam és folyamatosan tudok is kamatoztatni. Néhány szakterületen olyan ismereteket sikerült elsajátítanom, amely külföldi kollégáim szaktudásával összehasonlítva egyedülállónak tekinthető.

  • Mi történt végzés után?

A diploma megszerzését követően 2006-ban a nyelvtudásom fejlesztése céljából az Egyesült Királyságba költöztem. Ahol rengeteg új lehetőség adódott számomra a faipar területén. Így azóta is itt tevékenykedem és próbálom kamatoztatni, valamint fejleszteni a szaktudásomat. Jelenleg a világ egyik vezető mérnöki faszerkezet tervező, gyártó és kivitelező cégének londoni tervező irodájában vagyok a mérnöki csoport vezetője.  
Mayfield School építési szemle, London (2014)
William Perkin CofE School építési szemle, London (2013)
William Perkin CofE School átadás utáni látogatás az elkészült épületben, London (2014)

  • Mit üzen a továbbtanulni szándékozóknak és a jelenlegi faipari mérnök hallgatóknak?

A jelenleg a faipar területén tovább tanulni szándékozó fiatalokat a faipari mérnök hallgatókat mindenképen bátorítani szeretném, hogy tanulmányaik során minél több és hasznosabb szaktudásra tegyenek szert és mindemellett az idegen nyelvtanulást se hanyagolják el. A jelenleg a világban zajló ökológiai változások hatást gyakorolnak az ipar és legfőképpen az építőipar fejlődésére is. A megújuló energiaforrások és építőanyagok mindinkább előtérbe kerülnek, amelyek közül a fa az egyik legjelentősebb és legfontosabb alapanyag.  Így a külföldi tapasztalataimra hagyatkozva határozottan kijelenthetem, hogy a Faipar nem a múlté, hanem éppen ellenkezőleg a jövő egyik legfontosabb iparága a Faipar és legfőképpen a Faépítőipar lesz.