Hypo Spline – egy soproni hallgató díjnyertes ötleteÚj utakat keresni, új ötleteket kipróbálni mindig kockázatos dolog – főleg, ha egy új termékről van szó. Tari Attila, a Faipari Mérnöki Kar formatervező művész és ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatója mégis éppen valami ilyesmire vállalkozott – eddig, úgy tűnik, sikerrel…


Milyen új termék kifejlesztésével kezdtél el foglalkozni?

Két éve foglalkozom egy olyan bútor kifejlesztésével, amely amellett hogy kényelmes testhelyzetet biztosít, számítógépes funkcióval párosítva az irodai szektorban dolgozók számára újszerű munkaállomást képez. Az említett termék a hypo – Spline fantázianévvel az Ergonómikus kialakítású számítógépes terminál nevet kapta.


Mi az új ebben a számítógépes terminálban?


A kényelem és a funkció párosítása, mely a napjainkra kialakult hanyag testtartásból származó krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében alkalmazható. Az irodai szektorban tevékenykedők folytonos panaszait felmérve jutottam el arra a megoldásra, miszerint, amennyiben növeljük az ember komfortérzetét, ezzel párhuzamban emelkedik a munkavégzés színvonala is, így a kényelem fokozásával növelhető a teljesítőképesség. A tanulmányaim és felmérésem alapján arra jutottam, hogy legjobb, ha a felhasználó egy félig álló, félig ülő testhelyzetbe kerül. Ezt a termék különleges ívű és görbületű panelei biztosítják. Ezek az alátámasztási pontok teszik lehetővé a testsúly egyenletes eloszlását, melynek eredményeként a terhelés nem kimondottan a gerincre tevődik.

Az evolúció során a természettel való együttélés állandó mozgásra kényszerítette az embert, és egészen napjainkig a mindennapi léthez szükséges megfelelő mozgásmennyiség meg is maradt. Ma az egyik legkomolyabb veszélyforrás a szinte egész napos ülés, melynek jelentős részét az irodai munka igényli. Ha az ember munkahelyi környezete ergonómiai szempontból nincs a lehető leggondosabban megtervezve, akkor az egyébként is mozgáshiányos életmódból fakadó problémák mellé egyéb akut és krónikus panaszok is társulhatnak.

 


Az egész termék olyan futurisztikus kinézetű, nem sokban hasonlít a megszokott bútorainkhoz… Szerinted mennyi az esélye, hogy ez tényleg sikeres lesz a piacon?

Tanulmányaim és a visszajelzések alapján melyet az eddig elnyert díjak alátámasztanak, van jövője a terméknek, szóval – amennyiben a későbbiekben a termék végleges prototípusa kifejlesztésre kerül – az irodabútorok piacán garantált a kereslet.

 

A termék célközönsége az irodai munkát végzők csoportja; azok a felhasználók, akik naponta 8-10 órát használják a számítógépet. A bútor alkalmazható lesz irodákban, intézményekben, és kialakítható otthon a nappali irodai szektoraként. Az említett, kiállításokon nyert díjak, melyek a termék próbamodelljeivel kivívták a közönség bizalmát, folyamatosan motiváltak a termék továbbfejlesztésére, így a kísérleti modellek javítására.

 


Hogy sikerült – még nem végzett hallgató létedre – egy ilyen sikeres kísérleti próbamodellt kifejlesztened?

Az Egyetemen a Falemez laboratóriumban és a tanműhelyben kaptam helyet, és egyben lehetőséget, egy 2007-ben halványnak tűnő terv kivitelezésére. A tanulmányi időszakban folyamatosan, ahogy energiámból futotta, állandó munkavégzéssel gyűjtöttem a tapasztalatokat. Ezek gyarapodásával folyamatosan alakítottam a kísérleti modelleket a szakmai rendezvényeken való szerepléshez, melyeken való részvételre a marketing tanszéktől kaptam lehetőséget. Külön kiemelném Pakainé Dr. Kováts Judit nevét, mert a támogatása nélkül a kiállításokon való részvétel nem sikerült volna. A folyamatos munkához a kivitelezési fázisban rengeteg energiára, és nem kevesebb ambícióra volt szükség, mivel voltak olyan döntési pontok, ahol nehéz volt kompromisszumot kötni a kivitelezés és a design között. Az első próbamodell és a kiállítási stand létrehozásában hatalmas segítséget kaptam a Faipari Mérnöki Kartól, mind szakmai, mind anyagi oldalról, a 2009-es kiállításokra való felkészülésben pedig a Magyar Fejlesztési Bank támogatott a Habilitas ösztöndíjjal.


Mik a további terveid?

Célom olyan termékek megalkotása, melyek alkalmazása megkönnyíti a hétköznapok nehézségeit, összegezve: használható, kivitelezhető termékek létrehozása, melyek a társadalom hasznára fordítják újszerű előnyeiket.

Tanulmányaimat befejezve mindenképp szeretném tudásomat és tapasztalataimat átadni a fiatalabbaknak. Úgy gondolom, mások munkáiból, törekvéseiből lehet a legtöbbet okulni, így hasznos információkhoz jutni, feltérképezve a járható utat a következő generációnak.