Magyar szikrák a Chevrolet motorjában

Soproni művészhallgatók újabb sikere a Chevrolet pályázatán


Az NDK fővárosának egykori premiermozija, a Marx Károlyról elnevezett sugárúton álló Kino Kosmos ma hajdani önmagát megtagadva nemzetközi rendezvényeknek ad otthont. A múlt csütörtökön magyar sikernek lehetett tanúja: a zsúfolásig megtelt nagyteremben, a Chevrolet Spark of Fashion gáláján három soproni diák vehette át a Young! Creative! Chevrolet! kelet-közép-európai designpályázatának egyik díját.

 

Autódekor hűtőmágnesekkel? Meglepő, de a vizuális művészetek kategóriájában ezüstérmet kapott magyar pályamunka erre az egyszerű ötletre épült - a zsűri pedig díjazta a feladat játékos és innovatív megközelítését. Pedig a mezőny nem volt kicsi: míg a Young! Creative! Chevrolet! első, 2007-es pályázatán még csak 32, addig az idein már 120 iskola vett részt, köztük először magyarok. Az európai döntőbe pedig nem kevesebb mint 19 ország több mint félezer munkája került be öt kategóriában (divat, fotó, vizuális művészet, videó és zene).
A soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének három hallgatója, Fignár Réka, Nagy Veronika és Nyíri Barbara által a vizuális művészetek kategóriájában készített munka már a magyar mezőnyből is kiemelkedett – a lányok meg is nyerték kategóriájuk első helyezését. Már erre sem számítottak – mondták Berlinben a hg.hu-nak - az azonban végképp meglepetésként érte őket, hogy a nemzetközi zsűri is megvette az ötletet.

 

Pályaművük ugyanis egy meglehetősen eredeti ötletre épült. A kategória feladata szerint egy nyári, reprezentatív eseményre kellett dekorációt tervezniük egy autómodell számára. A három soproni lány egyszerűen négyfelé vágta a Chevrolet logóját, és az így kapott darabokból magenta és arany színű mágneslapokat készítettek. Az így kapott, lényegében hűtőmágnesként működő dekoráció az autó felületére helyezve nemcsak izgalmas és eredeti külsőt eredményez, de interakcióra csábítja a látogatót is – hisz a változatos formájú darabokból bármilyen ábra kirakható.
Az építész szakon idén diplomázó Veronika, valamint a formatervezőként negyedéves Réka és a szintén végzős Barbara a magyarországi első helyért 1200, míg a nemzetközi ezüstéremért ezer eurós jutalmat kaptak – kreatívnak lenni tehát megéri, még ha hármasban is. Akárcsak az egyszeri Nobel-díjas, a három győztes is magára fordítja a nyereményt; az emlékplakettet azonban az egyetemnek ajándékozzák. A felkészülésben sokat segített a Fónagy Dóra vezette defo speciális, ötnapos workshopja, amelyet a télen szerveztek a nemzetközi pályázat elé - mondták a lányok -, de a pályaművet minden külső segítség nélkül, maguk dolgozták ki néhány nap leforgása alatt.