Ahol jó tanulni, dolgozni, élni…


 

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, a Nyugat-magyarországi Egyetem nagy részéhez hasonlóan az ország egyik legszebb, leggyorsabban fejlődő régiójában található. A Nyugat-Dunántúl egyszerre szolgáltat mély történelmi tradíciókat, kitűnő gazdasági lehetőségeket, stimuláló kulturális és harmonikus természeti környezetet – mindent, amire egy klasszikus Egyetemnek szüksége van.

 

Sopron különleges szerepet tölt be a régióban. A városban sétálva sehol nem tudunk elszakadni annak egészen a római időkig visszanyúló történelmétől. Tűnt századok magas művészi igényű mestereinek kiváló építészeti alkotásai hordják magukon elődeink szorgos kezének nyomait, a századok pusztítását szerencsésen túlélt épületegyüttesek vonzzák tekintetünket a kanyargós ívű, szűk utcácskákon. Sopron a történelem folyamán többszörösen kiérdemelte a ’Civitas fidelissima’ (leghűségesebb város) jelzőt, amiről a híres Tűztorony tövében az 1921-es népszavazás emlékére emelt Hűségkapu is tanúskodik.

 Sopron városa a kulturális és sportélet iránt érdeklődők számára is nagyon sok izgalmat tartogat; elég csak a Soproni Ünnepi Hetekről, a parádés gárdával rendelkező városi színházról, a sportcsarnokokról, az amatőr és profi kosárlabda és focicsapatokról szót ejteni. A soproni borvidék borai, a tájra jellemző ételek az ínyenceknek is számos örömet tartogatnak. A város környezetében a természet szerelmeseit is kellemes meglepetések várják; a városból kilépve a soproni hegység hívogatja a túrázni vágyókat, nem sokkal messzebb a Fertő tó kínál strandolási, vitorlázási lehetőségeket, a mindössze órányira levő Schneebergen pedig akár komolyabb túrákra, hegymászásra is lehetőség van.

 

Az Egyetem és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar több szempontból is különleges helyzetben van Sopron városán belül. Egyrészt a város sohasem felejtette el, hogy mit köszönhet az Egyetemnek, ezért annak hallgatói és oktatói különös megbecsülésnek örvendenek. Másrészt az Egyetem környezete egész Magyarországon egyedülálló; az épületek nagy része egy 17 hektáros botanikus kert közepén helyezkedik el, melyet 1922-ben, az Alma Mater végleges letelepedése után kezdtek el kiépíteni. A botanikus kert 1978 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, amely azóta is folyamatosan gyarapszik, új növényfajokkal gazdagodik.

 A hallgatók számára a botanikus kert különleges környezetet jelent, amely egyszerre kínál lehetőséget a kikapcsolódásra, pihenésre, és az ismeretek gyarapítására is. Minden évszakban van itt látnivaló; a növények egy része már tél végén kivirágzik, majd tavasszal virágba öltözik az egész kert. Ősszel a különleges színű lombokban gyönyörködhetünk, a tél pedig a hó alatt pihenő növények, hótól roskadó fák, cserjék különleges látványával készteti csodálatra a látogatót.

 

Sopronban tanulni, dolgozni, élni, az Egyetem hallgatójának, munkatársának lenni igazi privilégium. Az itt végzettek számára általában ezek az évek jelentik életük legszebb időszakát.