Újabb akadémikus tagja van az AMI-nak

A Magyar Tudományos Akadémián belül működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2017. november 28-án tartott éves közgyűlése Zalavári Józsefet, az Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docensét a Képző- és Iparművészeti Osztály rendes tagjává választotta

Az Alkalmazott Művészeti Intézetet így mostantól már hárman képviselik a Széchenyi Akadémiában. Rajta kívül U. Nagy Gábor intézetigazgató az Építőművészeti Osztály, Orosz István professor emeritus pedig szintén a Képző- és Iparművészeti Osztály rendes tagja. 

Köztudott, hogy a Széchenyi Akadémiát 1992-ben alapította az MTA, Kosáry Domokos akkori elnök kezdeményezésére. Tagjai olyan írók és művészek, akik saját területükön kiemelkedőt alkottak. A tagok választása jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik. Mivel a testületnek egyszerre 60 olyan tagja lehet, aki nem töltötte be a hetvenedik életévét,  különösen nagy eredmény, hogy az AMI három taggal büszkélkedhet az Akadémiában.

Zalavári József formatervező, szobrász és egyetemi oktató egy kávéfőzővel, a Hajdú bojlerekkel, az Ikarus busszal, a villanyórával vagy épp budapesti tömegközlekedési megállókkal költözött be több millió magyar életébe. A többszörös Formatervezési nívódíjas, Dózsa-Farkas András- és Ferenczy Noémi-díjas művész 1985 óta vesz részt a felsőoktatásban. Tanított az Iparművészeti Főiskolán, majd 1999-től a BME tanára volt ökodesign területen. 

2016 óta az Alkalmazott Művészeti Intézet Formatervező szakán folytatja oktatói munkáját. 

Akadémiai taggá választásához szívből gratulálunk!

Linkek:

Kapcsolódó hírek: