Soltra E. Tamás a XI. Nemzetközi Émlékérme Verseny győztese

2017. szeptember 22-23. között Moszkvában került sor a tizenegyedik Nemzetközi Emlékérme Verseny (Coin Constellation-2017) ünnepélyes eredményhirdetésére. A világrendezvényt a nyolcadik Nemzetközi Érme-konferencia és Kiállítás (COINS-2017) keretében tartották meg. Az idei évben a világ 27 országából 40 résztvevő 268 érmét küldött a versenyre, amiket – a szabályok szerint – az egyes országok nemzeti bankjai 2016. január 1. és december 31. között adtak ki.

A versenyt nyolc kategóriában hirdették meg, nemzetközi szakértői zsűri választotta ki a győztes érméket. A verseny zsűrijében ismert világmúzeumok és aukciós házak szakemberei, a numizmatikai egyesületek képviselői és a különböző országok szakfolyóiratai vettek részt.

A „klasszikus érme” kategóriában tanártársunk, Soltra E. Tamás éremművész által tervezett „Zsigmond király arany forintja (1387-1437)”, a magyar pénzverde által vert aranyérme lett a győztes.

Az érme előlapján Zsigmond első arany forintjának (florin) címere, míg a hátoldalon Szent László látható, aki jobb kezében egy csatabárdot, balkezében az országalmát tartja. A körbefutó feliraton „† SIGISMVNDI ∙ D ∙ G ∙ R ∙ VNGARIE” (Zsigmond, Isten kegyelméből Magyarország királya) olvasható.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: