Egyetemi szerepvállalás az innoLignum erdészeti és faipari szakkiállításon

Egyetem stand

2017. szeptember 7-9. között került megrendezésre az immár 9. innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat a soproni Novomatic Arénában. A három nap során összesen 80 kiállító várta az érdeklődőket.

A Soproni Egyetem kiállítótere is sok érdekességgel kecsegtetett a 10. kiállítócsarnokban. A látogatók megnézhették és kipróbálhatták a hallgatók legújabb, innovatív termékfejlesztéseit és modelljeit, a kicsik (és persze nagyok is) megismerkedhettek az erdők és fák világával ismeretterjesztő és kreatív játékok segítségével, emellett számos terepasztal, makett, bútor, és különleges, formatervezett faipari termékek is várták a résztvevőket.

Unilignum konferencia

Az innoLignum kiállítás első napján ismét megrendezésre került az Unilignum konferencia, immár második alkalommal. A konferencia ez alkalommal az „Innovációs trendek, ahogy a Soproni Egyetemen látjuk” címet viselte. A konferencia elején Prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora elmondta köszöntő gondolatait. Ezután számos érdekes előadás következett, ahol különböző szakterületek képviseltették magukat.

Végh László, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa a szellemi tulajdon hasznosításáról beszélt. Dr. Peter Rademacher, az Erdészeti és Faipari Kutatóközpont igazgatója a magyar és európai akácfakutatás eredményeiről számolt be. Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója az erdészetben fellépő új kihívásokat taglalta. Prof. dr. Csóka Levente egyetemi tanár új fejlesztési eredményekről számolt be a cellulóz nanotechnológiai kutatásokban. Dr. Jandala Csilla egyetemi docens a turizmus kitörési lehetőségeiről beszélt. Prof. dr. Jereb László egyetemi tanár a már javában folyó Ipar 4.0 lehetőségeiről tartott előadást. Dr. Hartl Éva egyetemi docens a környezetpedagógiával kapcsolatos projektjeikről számolt be. Dr. Horváth Sándor egyetemi adjunktus az erdőgazdálkodásban történő vagyonkezelésről beszélt. Dr. Dénes Levente egyetemi docens a környezettudatos szemléletmód fontosságát taglalta a bútoripari terméktervezés során. Dr. Czupy Imre egyetemi docens az erdőgazdálkodások műszaki fejlesztéseit mutatta be. Az előadássorozat után kerekasztalbeszélgetés következett.

Aktualitások a beltéri fa felületkezelésben

Az innoLignum második napján az "Aktualitások a beltéri fa felületkezelésben - 2017" című konferencia került megrendezésre. A Simonyi Kar és a Soproni Tudós Társaság támogatásával ez a negyedik a,- faipari ragasztás és felületkezelés oktatás színvonalának megtartása, emelése érdekében szervezett  konferenciák sorában. Felületkezelő anyagokat gyártó és felhasználó cégek képviselői, valamint szóró berendezések forgalmazói egyaránt megszólalnak. A konferencia szervezője Dr. Csiha Csilla, a Soproni Egyetem Bútor- és Épületasztalosipari Tanszék egyetemi docense volt.

A konferenciát Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja nyitotta meg. Ezután számos érdekes előadás következett a beltéri faanyag felületkezelésének témakörében. Dr. Csiha Csilla egyetemi docens a beltéri faanyag felületkezelésének minőségéről és minősítéséről tartott előadást. Maczkó Gábor, az IKEA Industry Magyarország Kft. munkatársa a cégnél gyártott konyhafrontok felületkezelési technológiájáról számolt be. Mészner Attila, a Biopin munkatársa természetes beltéri felületkezelő anyagokat mutatott be a nagyközönségnek. Szabó Albert, a Graco munkatársa az alacsony nyomású levegős szórópisztolyokról adott tájékoztatást. Kókai István, a PoliFarbe Vegyipari Kft. munkatársa az örökifjú építőanyag, a fa beltéri díszítését és védelmét ismertette. Kiss János Győző, a Remmers munkatársa egy hibrid termék alkalmazását vetette fel beltéri járófelüleken- Turi László, a Festékbázis Zrt. munkatársa a beltéri fafelületek kezelésének múltjába, jelenébe és jövőjébe engedett bepillantást. Végül Szikszai László, a Sixay Kft. alapítója feltette az alapvető kérdést: „Miért jobb, ha természetes?” – amit nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Fotó: Vincze Mária, Pozsgayné Fodor Fanni

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: