Schweighofer Hallgatói Workshop és Díjátadó

A Schweighofer Prize az európai erdészeti és faipari szektor innovációs díja, melyet idén adtak át nyolcadik alkalommal. A díj ötletgazdája és szponzora az osztrák Schweighofer család, akik már generációk óta elköteleződtek az európai faipar iránt. Céljuk, hogy innovatív ötleteket, technológiákat, termékeket, szolgáltatásokat díjazzanak, hogy növeljék az európai erdészeti és faipari szektor versenyképességét. A díjat 2003 óta adják át minden második évben.

A CANFOR (Kanada) és ARAUCO (Chile) cégek támogatásával a Schweighofer család összesen 37 hallgatót hívott meg a világ minden tájáról, összesen 21 országból és 3 kontinensről egy kétnapos workshopra, melyet 2017. június 19-20-án tartottak meg. A workshop keretében a hallgatók megismerték egymás doktori témáit, fontos ipari szereplők, szakemberek előadásait hallgatták meg, emellett csoportosan kellett feladatokat megoldaniuk. A rendezvény elősegítette a tágabb látókör kialakítását, jövőbeli együttműködések megalapozását, kapcsolatépítést és a kutatói és ipari szempont, hozzáállás megismerését.

Idén először hirdették meg a Hallgatói Díjat (Student Award), melyre egy „őrült”, innovatív, faiparral kapcsolatos ötlettel pályázhattak a workshop résztvevői. A jelentkezők közül hatan jutottak tovább, akik közül a végleges nyerteseket a szakmai zsűri értékelése és online szavazás alapján választottak ki. A továbbjutók között volt a Simonyi Károly Kar doktorandusz hallgatója, Pozsgayné Fodor Fanni, akinek a pályázata a faipari tudásanyag mobil applikációkba és weboldalakba történő integrálását, fiatalok játékos oktatását, szakemberek szoftveres segítését foglalta magába.

A díjátadó gálát 2017. június 20-án tartották Bécsben, a városházán (Rathaus). Az eseményen mintegy 800-an vettek részt. A vendégek között volt prof. dr. Alexander Van der Bellen szövetségi elnök, Christian Kern szövetségi kancellár és dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere.

Összesen öt innovációs díjat (összesen 200 000 EUR) adtak át:

ERNE Holzbau Portalroboter (ERNE AG, Holzbau, Svájc): a legnagyobb robotvezérelt rendszer Európában, amely rendkívül bonyolult faszerkezeti elemeket is le tud gyártani.

ProWood (Jönköping, Nässjö, Svédország): svéd interdiszciplináris doktori képzés, mely az egyetem és az ipar hosszútávú együttműködésének keretében jött létre. Vezetője prof. Kristina Säfsten, ide tartozik a School of Engineering, Jönköping University és a Department of Forestry and Wood Technology, Linnaeus University.

Calibrated Route Finder [Kalibrált útvonalkereső] (Kanada, Svédország): a fűrészrönkök és biomassza szállító teherautók számára a legjobb útvonalválasztást segíti elő fenntarthatóság szempontjából. Vezetője prof. Mikael Rönnqvist, Skogforsk Forestry Research Insitute of Sweden, jelenleg Universite Lava.

CSM Heartbeat [CSM szívdobogás] (Fellner engineering GmbH, Ausztria): akusztikai mérésekkel optimalizálja a gyártást, és elősegíti a jobb fűrészipari termelést. Vezetője ing. Wolfgang Fellner.

A nagydíjat (100 000 EUR) ez alkalommal egy páros nyerte, Hermann Blumer svájci mérnök és Shigeru Ban japán építész a faiparban és építőiparban végzett úttörő innovációik elismeréseként. Munkáik közé tartozik a Yeoju Golf Club filigrán teherhordó faszerkezete Dél-Koreában, illetve a Tamedia irodaházak elképesztő fakötései Zürichben, mely új teret nyitott a faépítészetben.

A hallgatói díjat (5000 EUR) ketten vehették át:

-          Felipe Hideyoshi Icimoto (University of São Paulo, Chile): Faszerkezeti elemek rehabilitációja természetes szövetekkel

-          Achmad Solikhin (Shizuoka University, Japán): Gyorsan növő trópusi fafajok felszínének szuperhidrofóbbá tétele kitozán nanorészecskékkel és kristályos nanocellulózzal történő impregnálással

 

Linkek:

schweighofer-prize.org

Kapcsolódó hírek: