ARCHIV kiállítás - Az AMI bemutatkozása a Műcsarnokban

Szerző: FODOR FANNI DOKTORANDUSZ

- 2017. március 31., péntek 15:01

Most a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) mutatkozott be a nagyközönségnek a Műcsarnokban.

A kiállítást „ARCHIV” címmel mutatták be 2017. március 14-én. A rendezvény kurátora, Soltra E. Tamás szobrász és éremművész azt az általa vezetett plasztika alapozó kurzust és az ebből létrejött archívumot mutatja be, amelynek gyakorlatain építészek, formatervezők és grafikusok, azaz az AMI mindhárom szakának hallgatói részt vesznek.

A Műcsarnok#Box több mint egy éve tartó, az egyetemi szintű művészképzés helyszíneit bemutató kiállítássorozatában már bemutatkozott az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, és a budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Intézete is, és most a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) mutatkozott be a nagyközönségnek.

Az ARCHIV című kiállítás műhelymunkák gyűjteménye, a soproni művészképzés elmúlt két évtizedének taktilis levegővételéből nyújt válogatást. Az ARCHIV kiállítás egybeesik az Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonnal: az együttállás okán, a soproni jelenlét most nem az összegzésről, végeredményről ad számot, hanem a névtelen kezdetről, a közösen megtett útról. A kiállított plasztikák a vitrinekben mint virtuális spirituszban tárolt fosszíliák, a régi kémiai biológiai szertárak és tanodák hangulatát idézi, amelyben egyfajta szemlélődő belső párbeszéd alakulhat ki a látogatóval.

A rendezvényen köszöntőt mondott Tasnádi György belsőépítész. A kiállítást Márton László Attila belsőépítész, iparművész nyitotta meg, aki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) tudományos munkatársa is. Az eseményt Rabie Lili és Gáhy Kornél, az AMI volt építőművész hallgatóinak jazz improvizációja tette teljessé.

Nyitva: kedd-vasárnap: 10–18 óra, csütörtök: 12–20 óra.

Kiállítás arculat: Juhász Márton

Linkek:

Kapcsolódó hírek: