Faipari ágazati stratégiai egyeztetés

Szerző: DR. ALPÁR TIBOR

- 2016. november 25., péntek 15:17

A faipari ágazat szereplői, a szakmai és tudományos szervezetek, az oktatás képviselői közel két éve rendszeres egyeztetések keretében formálnak egy faipari ágazati stratégiát. Ennek elsődleges okai a hazai faipar megerősítése, az ágazat és termékeinek vonzóvá tétele, a kormányzati együttműködések megerősítése, a hazai alapanyagok minél nagyobb mértékű hozzáadott értéken történő hazai feldolgozása, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Hogy ebbéli szándékukat megerősítsék a szereplők az alábbi szándéknyilatkozatot tették 2016. 09. 26-n:

“A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara (korábbi nevén Faipari Mérnöki Kar) és bázisiskolái (14 szakképző intézmény), a FAGOSZ - Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a PANFA - Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter, a Faipari Tudományos Egyesület, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség, az OAFSZ - Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a PBN - Pannon Gazdasági Hálózat és a Faipari Tudományos Alapítvány küldetésének tekinti a hazai faipari ágazat, azon belül első fázisban a magyarországi bútoripar megerősítését. 

Ennek érdekében fent nevezettek létrehozzák a Faipari Ágazati Összefogás platformot, amelynek célja, hogy folyamatosan vizsgálja az ágazat helyzetét, ennek alapján stratégiát alkosson, amelyet a szakminisztériumokkal megoszt, hogy segítse a jogalkotást és a kormányzati döntéshozást.”

 A párbeszéd keretében több stratégiai javaslatot is megfogalmaztak az együttműködő felek amelyeket 2016. 11. 8-n az faipari ágazatért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság képviselőinek bemutattak a BKIK székházában. A rendezvényen jelen voltak az alábbi szervezetek képviselői:

Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara,

PANFA - Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter, 

Faipari Tudományos Egyesület, 

Magyar Bútor és Faipari Szövetség, 

OAFSZ - Országos Asztalos és Faipari Szövetség, 

PBN - Pannon Gazdasági Hálózat,

Faipari Tudományos Alapítvány

A meghívottak köre:

NGM, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság, Ipari és Építésgazdasági Főosztály

NGM, Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság, Vállalkozásfejlesztési Főosztály

Magyar Mérnökkamara, Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozat

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

 A rendezvény első részében a szakma képviselő mutatták be az ágazat sokszínűségét, és több kiemelten kezelt stratégiai területet. Az ágazati stratégia általános kérdéseiről Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly kar dékánja beszélt, az ágazati PR fontosságát Pakainé Dr. Kováts Judit a elnök Faipari Tudományos Alapítvány elnöke ismertette, az oktatás, szakképzés, szakember utánpótlást Wilheim Gábor Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke, K+F+I potenciálokat Dr. Dénes Levente SKK dékán-helyettes mutatta be, a vállalkozások szerepéről Dr. Barta Balázs a PBN ügyvezető beszélt és az iparfejlesztés fontosságát Árkossy Tamás az OAFSZ elnöke ismertette.

A záró előadás egy potenciális H2020 ágazati kiválósági projektet mutatott be, amelyet nemzetközi konzorciumban tervez beadni az SKK a partnereivel.

 A fórum második felében a résztvevők kerekasztal beszélgetést folytattak a felvázolt témák kapcsán. Ébel Attila, a Nemzetközi Kereskedőház Zrt. könnyűiparért felelős referense a Kereskedőház támogatásáról biztosította a résztvevőket a nemzetközi piacra jutás támogatását illetően.

Ménes Zoltán, az NGM Ipar- és Építésgazdasági Főosztálya részéről jelezte, hogy az ágazat kihívásainak jobb megismerésében további tájékoztatást és egyeztetéseket kérnek, hogy minél hatékonyabban tudjanak szerepet vállalni a faipari ágazat fejlesztésében. 

Pomázi Gyula főosztályvezető, az NGM Vállalkozásfejlesztési Főosztályáról kifejezte örömét az faipari ágazat proaktív tevékenységéért, amit kiemelkedőnek tartott, mivel nem jellemző az ipari résztvevők ilyen kezdeményezőkészség. Kiemelte a kooperáció a koordináció és a kommunikáció fontosságát, amelyek közül az első már megvan, a másodikban pedig felajánlotta a segítségét az ágazati szereplők és a kormányzat közötti közvetítésben. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy segíteni tudnak a szabályozásban, támogatni tudják az Irinyi-terv keretében a megfelelő pályázatokat, jó példákat és az ágazaton túlmutató megoldásokat. Jelezte, hogy beépítik az NGM fejlesztési terveibe a faipari ágazatot.

 A fórum befejezéseként Pomázi Gyula a következő egyeztetésre az ágazati szereplőket az NGM-be hívta meg.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: