Országos Faipari Találkozó Sopronban

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (SKK) és az Országos Asztalos és Faipari Szövetség (OAFSZ) szervezésében 2014. március 6-7-én kétnapos országos faipari találkozóra került sor.

Csomópontok és kötések címmel kiállítás nyílt a Ligneumban

 

A Ligneumban nyílt meg csütörtökön az AMI másodéves építőművész hallgatóinak Csomópontok és kötések kiállítása.  A kiállítás beharangozójából olvashatjuk Márkus Gábor vallomását a fáról és annak mesteri megmunkálásáról: ,,Szakmai életem során megtanultam tisztelni és becsülni azokat az embereket, akik bánni tudnak egy anyaggal, vagy akiket érzelmi szálak kötnek egy anyaghoz. Az én anyagom a fa. Műanyagokkal és betonnal túlzsúfolt világunkban organikus volta miatt sejtjeiben életet hordoz, és egyfajta ősi, teremtő erőt. Hiszen az élet törvénye a születés, táplálkozás, lélegzés, növekedés, szaporodás, majd idővel a pusztulás. A fa „emberibb” a természet más teremtményeinél. Lombja városunk tüdeje, gyümölcsöt és árnyékot ad, feldolgozása után – használati tárgyként – funkciója elsorolhatatlan. Mint szerves anyag, tapintásra is érzékelhető melegséggel bír, s hozzánk, emberekhez hasonlóan mindegyik fajta fa „más arcú”, mind termetére, habitusára nézve, mind belső struktúrájában, anyagában, színében, illatában, keménységében, szívósságában.

A fakötésekben fellelhetjük az építészet alapvető princípiumait. E kötések szólnak a térképzésről és a térbeli harmóniáról, egyensúlyról és feszültségről, oldásról és kötésről, zártságról és nyitottságról, találkozásról és szétválásról, különböző anyagok ízesüléséről, szerkezetiségről, felületekről, színekről, áthatásokról, transzparenciáról.” A kiállítás március végéig megtekinthető. Érdemes megnézni!

 

Asztalos tanulók országos döntője Sopronban

 

A Magyar Asztalos című folyóirat által kiírt asztalos verseny két napos soproni döntőjét 27 vállalat és intézmény támogatta. A szakmai tudás bemutatása, a mesterségbeli elköteleződés növelése, egymás jobb megismerése volt a célja az országos tanulmányi versenynek. Magyar Asztalos című folyóirat által támogatott  szakmai tanulmányi versenyre 45 csapat nevezett be, míg az országos döntőre 16 középiskolai csapat érkezett. A háromtagú csapatok szakmai hozzáértésből, igényességből, a csapatban való feladat megosztásból vizsgáztak. Az első két helyezést a zsűri soproni középiskolásoknak ítélte. Az első helyezést a soproni Roth Gyula Szakközépiskola diákjai kapták, a 2. helyet a Handler Nándor szakiskolások, míg a 3. helyet a veszprémi Táncsics Mihály Szakiskola diákjai szerezték meg. A zsűri különdíját a székesfehérvári szakiskolások kapták. A nyertesek sok-sok ajándékkal térhettek haza, a szponzorok jóvoltából.

 

Az NRRC épület tanműhelyében faesztergálási bemutatóra és restaurálással kapcsolatban előadásra is került sor. 

 

A FAEKA (Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány) három tagja faesztergályos bemutatót tartott március 6–7-én az Asztalos versennyel egy időben, egy külön műhelyben. Az esztergáló csapat három tagja: Köpf Jenő, Mőcsényi Miklós és Götz Sándor.  A tanműhelyből kaptak egy gépet és a magukkal hozott, saját szerszámokkal mutatták be mesterségbeli tudásuk legjavát. A mesterművekből alkalmi kiállítás nyílt a kézi-műhely sarkában. A felállított nagy faktuszt (fa-kaktuszt) Köpf Jenő székesfehérvári szakkörének nyugdíjas tagjai készítették, ötletadója Gerencsér Kinga (képen) volt. A méretes darab összeszerelése kb. egy óra, és nagyszerű vizsgáztató hely lehetne fafaj felismeréshez, ha gazdája nem vitte volna haza, ugyanis különböző fafajtákból vannak a ,,levelei”. Csütörtök délután Szemerey Tamás előadást tartott a faesztergálás fejlődésének történetéről, ősi és régi megoldásairól,

majd bemutatta egy esztergált lábú asztal restaurálását, amihez a pótalkatrészek előre elkészültek.

Csütörtökön nagy volt az érdeklődés, a szakiskolai oktatók hozták osztályaikat, meg jöttek az egyetemi diákok és oktatók is.

Jó lett volna, ha a Simonyi Károly Kar művészet szakos diákjai is ellátogattak volna a programokra, de ők még nem fedezték fel a farestaurálásban, esztergálásban rejlő lehetőségeket. A FAEKA) felajánlott néhány korábban általuk készített esztergált tárgyat értékesítésre. A bevétel az alapítványt gazdagította, támogatva ezzel az egyetemi kutatás műszer- és egyéb eszközbeszerzését.

 

A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány FAEKA Hallgatói Konferenciát szervezett a Ligneumban

Az eseménysorozat része volt a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány által szervezett FAEKA Hallgatói Konferencia. A Henkel Magyarország Kft. által alapított, immár 19 éve működő alapítvány a Karon megvalósuló szakdolgozatok, diplomatervek és doktoranduszok kutatási munkáját segíti pályázati formában elnyerhető támogatások odaítélésével. A konferencián hat nyertes pályázó mutatta be a kutatásait, amelyeket az alapítványi támogatásból megvalósuló eszközök, műszerek beszerzésének köszönhetően valósítottak meg. Az előadások segítségével szélesebb körben is nyilvánosságot kaphattak a különböző kutatási területeket érintő munkák, valamint az előadók számára is lehetőség nyílt, hogy rutint szerezzenek a prezentációk megtartása terén. A Kar egyetlen közhasznú alapítványa ezúton is köszöni és várja támogatói adójának 1%-ának felajánlásait.  (Az alapítvány adószáma: 18230044-1-43).

Az elhangzott előadások sokrétűek voltak, több szakterület munkájába engedtek betekintést. Antalfi Eszter elsősorban faanatómiai jellegű előadása hangzott el elsőként, melynek során betekintést nyerhettünk az élő fák évgyűrűvizsgálatába, és annak faanatómiai-dendrokronológiai aspektusaiba. Csitári Csaba kogenerációs rendszerek tervezésével foglalkozó előadása a faipari hulladékanyagok hatékony, egyre inkább elterjedőben lévő hasznosításának módját mutatta be. Bak Miklós előadásában a hőkezelt faanyagok kültéri viselkedésének néhány jellemzőjét mutatta be. Előadásából megtudhattuk, hogy ezek az anyagok elérik, vagy meg is haladják a kezeletlen faanyagok színtartósságát. Bencsik Balázs a nyílászárók tervezésének egy kevéssé ismert területét mutatta be előadásában, a résáramlási együttható meghatározása által. Ez a jellemző ritkán kerül a figyelem középpontjába, holott intelligens nyílászáró rendszerek tervezése során erre is nagy hangsúlyt kell fektetni a lakókörnyezet klímájának megfelelő szabályozása érdekében. Ronyecz Ildikó a kar Innovációs Központjának épületenergetikai fejlesztéseit mutatta be előadásában. Ennek során elsősorban környezetbarát megoldások fejlesztésébe nyerhettünk betekintést, mint például az átmeneti hőtároló rendszer vagy a könnyűszerkezetes épületek tükörpaneles kialakítása. Elek László a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjének mérési problémáira hívta fel a figyelmet előadásában. A meghatározható értékek nem mindig felelnek meg a gyártói adatoknak, ráadásul folyamatosan változnak is a felhasználás során és rengeteg tényező van hatással rájuk.

 

Sikeres PANFA workshop Sopronban

 A PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter 2014. március 7-én workshopot rendezett a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban. A szervezés során a hangsúlyt a versenyképesség fokozására, a manapság elengedhetetlen korszerű ipari informatikai eszközök és lehetőségek és új anyagok megismertetésére fektették.

A délután folyamán bemutatkozott a Polyston s.r.o, az egyetlen olyan szlovákiai cég, aki a munkalapok és pultok gyártásához saját fejlesztésű anyagokat használ fel. A bemutató során vendégek megismerhették a legújabb POLYSTON nevű innovatív anyagot, megtekinthették a PC Point berendezéseket és a speciális felületkezeléssel és professzionális felszereléssel ellátott bútorokat, mosdókat, munkalapokat.

A két órakor kezdődő workshop az ITC (Infokommunikációs technológia) és a faipar lehetséges együttműködéséről szólt. A közös gondolkodás elősegítésére a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudomány és Művészeti Kar és a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai előadásait hallgathatták meg a résztvevők.

Elsőként Prof. Dr. Jereb László, Dr. Dénes Levente és Dr. Bacsárdi László ismertették az informatika lehetőségeit a faiparban, majd Dr. Gerencsér Kinga a fűrészáru mobiltelefonnal való felvételéről, feldolgozásáról tartott prezentációt. Ezt követően Dr. Divós Ferenc az ipari környezetben való folyamatos nedvességmérés eredményeit ismertette. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karáról Dr. Charaf Hassan és Dr. Lengyel László a legfrissebb informatikai trendeket, majd korábbi projektjeikben már kidolgozott, integrált rendszereket és szoftvermegoldásokat, alkalmazásokat mutattak be, amely relevánsak a faipar hatékonyságának növelése szempontjából.

A gondolatébresztő előadásokat követően a PANFA Klaszter tagjai a vállalkozók körében leggyakoribb problémákat ismertették, amelyekre közösen kerestek megoldást az informatikai szakemberekkel, valamint megbeszélték a közelgő Ligno Novumon való megjelenés részleteit. 

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: