Ezen az oldalon a hallgatók kérdéseire próbálunk meg válaszolni.

 

Az oldal tartalmát folyamatosan bővítjük!


Témakörök

 • Mesterképzés
 •  
   

  Mesterképzés

   


  K: Hol lehet jelentkezési lapot szerezni az MSc felvételihez?

   

  V: Az utóbbi években jelentkezési lapot már csak a felvételi tájékoztatóval együtt lehetett beszerezni, egyébként pedig a felvi.hu oldalon lehet elektronikusan jelentkezni.

     K: Tényleg igaz, hogy a Faipari Mérnök MSc szakon meg kell csinálni az összes szigorlatot, ami a BSc-ben kimaradt (matek, mechanika, stb.)?

   

  V: Nem, ez rémhír. Az MSc tantervben nem szerepelnek szigorlatok.

     K: Az MSc. fokozathoz milyen nyelvvizsga követelmény van előírva?

   

  V: A követelmény szakonként eltérő:

   

  Gazdaságinformatikus MSc: A mesterfokozat megszerzéséhez államilag elismert legalább középfokú C típusú nyelvvizsga letétele vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges bármely olyan élő idegen nyelvből, amelyen az adott szakmának tudományos szakirodalma van.

   

  Faipari mérnök, Könnyűipari mérnök MSc: A mesterfokozat megszerzéséhez államilag elismert legalább középfokú C típusú, illetve azzal egyenértékű nyelvvizsga letétele szükséges bármely olyan élő idegen nyelvből, amelyen az adott szakmának tudományos szakirodalma van.

      

  K: Aki a nyelvvizsga hiányában nem kaphat diplomát, az megkezdheti valamilyen módon az MSc tanulmányokat?

   

  V: Sajnos semmilyen jogi lehetőség nincs arra, hogy hivatalosan el tudja kezdeni az MSc tanulmányait az a hallgató, akinek nincs meg a BSc oklevele, aminek pedig a nyelvvizsga a feltétele (sajnos az elismervény ehhez nem elég.)

   

  Azoknak a hallgatóknak, akik biztosan tudják, hogy nem lesz meg időre a diplomájuk, azt tudjuk javasolni, hogy ne szerezzenek abszolutóriumot ebben a félévben, és ne záróvizsgázzanak. Ebben az esetben:
  • Megmarad a hallgatói jogviszonyuk

 • Amennyiben nem túl magas kreditszámú tárggyal maradnak el, nem kell (vagy nem kell jelentős) költségtérítést fizetniük
 • Ha akarják, kvázi C-s tárgyként felvehetik az első féléves MSc tárgyakat, amiket az MSc-ben majd elfogadunk. Ez persze (a felvett kredit mennyiségétől, és a maradék felhasználható kredittől függően) átcsúszhat a költségtérítéses tartományba.
 • Ha viszont ezt nem akarják tenni, a tanulmányok megkezdhetők az őszi félévben is (van becsatlakozási lehetőség.)
 •