Ezen az oldalon a hallgatók kérdéseire próbálunk meg válaszolni.

 

Az oldal tartalmát folyamatosan bővítjük!


Témakörök

 • Ösztöndíj, pénzügyek
 •  
   

  Ösztöndíj, pénzügyek

   


   

  K: Kaphatnak-e ösztöndíjat az MSc-s hallgatók a tanulmányok első félévében?

   

  V: Sajnos, a korábbi válaszunktól eltérően, egy januárban kijött rendelet miatt a továbbiakban a hallgatói jogviszony nem számít folytonosnak, így a helyzet változott: az 1. félévben az MSc-s hallgatók NEM kaphatnak ösztöndíjat.

   

  Nagyon sajnáljuk. :-(

     K: Kaphatnak-e ösztöndíjat a levelezős hallgatók?

   

  V: Az 51/2007. kormányrendelet 33. § (1) bek. értelmében sajnos csak a felsőoktatásban résztvevő, államilag támogatott teljes idős képzésben résztvevő hallgatók után kap az Egyetem ösztöndíj keretet, ennek megfelelően ezek között a hallgatók között kell az ösztöndíjat szétosztani.  K: Hol késnek (már megint) az ösztöndíjak?

   

  V: A tavaszi félévben az ösztöndíjak átutalása sajnos rendszeresen késni szokott. Ennek több oka is van, ami csak részben múlik a FMK-n. Az indexek leadására van valamennyi haladék, és ezt követően szükség van 1-2 hétre, amíg minden hallgatót le tudunk zárni. Összességében február vége/március eleje előtt sajnos nem tudjuk biztosítani az ösztöndíjak folyósításához szükséges információkat a NEPTUN rendszerben.

   

  Miután minden hallgató lezárásra került, a továbbiakban a HÖK feladata az ösztöndíjak elosztása, az egyes hallgatóknak járó ösztöndíjak kiszámítása a NEPTUN rendszer segítségével. Sajnos pl. a tavalyi évben náluk is történt késlekedés, ezért nem utalták időben az ösztöndíjakat.

   

  Emellett szeretnénk hangsúlyozni, hogy az ösztöndíjakkal nem a FMK gazdálkodik, az a Kar számláján egyáltalán nem jelenik meg, tehát arról egyáltalán nincs szó, hogy a Kar lenyúlná ezeket a pénzeket, vagy gazdálkodási okokból visszatartanánk azokat.

   

  Megértjük, hogy az ösztöndíjak késése komoly problémát okoz a hallgatóknak. A jövőben szeretnénk utána nézni, hogy hogyan tudnánk ezt a folyamatot egy kicsit felgyorsítani, de sajnos a lehetőségeink eléggé limitáltak.

     K: Ha megürül egy állami támogatott hely, kérheti-e az átsorolást az a hallgató, akit az első két félév után a tanulmányi eredményei miatt soroltak át költségtérítéses státuszba?

   

  V: Igen, de a felsőoktatási törvény 55. §-a szerint csak két félév eltelte után.