Ezen az oldalon a hallgatók kérdéseire próbálunk meg válaszolni.

 

Az oldal tartalmát folyamatosan bővítjük!


Témakörök

 • Nyelvvizsga, idegen nyelv
 •  
   

  Nyelvvizsga, idegen nyelv

   


  K: Csak angol és német nyelvből lehet nyelvvizsgát tenni, vagy más nyelv (pl. román vagy szlovák) is elfogadható?

   

  V: Az eszperantó és a cigány nyelven kívül bármilyen nyelvből tett nyelvvizsga elfogadható. (Gazdaságinformatikus szakon csak élő nyelvből!)

     K: 40 éves kor felett is kell nyelvvizsgát tenni az alapdiploma megszerzéséhez?

   

  V: A felsőoktatási törvény értelmében nem kell nyelvvizsgát tennie annak, aki a beiratkozás időpontjában betöltötte a 40. életévét.

      

  K: Aki a nyelvvizsga hiányában nem kaphat diplomát, az megkezdheti valamilyen módon az MSc tanulmányokat?

   

  V: Sajnos semmilyen jogi lehetőség nincs arra, hogy hivatalosan el tudja kezdeni az MSc tanulmányait az a hallgató, akinek nincs meg a BSc oklevele, aminek pedig a nyelvvizsga a feltétele (sajnos az elismervény ehhez nem elég.)

   

  Azoknak a hallgatóknak, akik biztosan tudják, hogy nem lesz meg időre a diplomájuk, azt tudjuk javasolni, hogy ne szerezzenek abszolutóriumot ebben a félévben, és ne záróvizsgázzanak. Ebben az esetben:
  • Megmarad a hallgatói jogviszonyuk

 • Amennyiben nem túl magas kreditszámú tárggyal maradnak el, nem kell (vagy nem kell jelentős) költségtérítést fizetniük
 • Ha akarják, kvázi C-s tárgyként felvehetik az első féléves MSc tárgyakat, amiket az MSc-ben majd elfogadunk. Ez persze (a felvett kredit mennyiségétől, és a maradék felhasználható kredittől függően) átcsúszhat a költségtérítéses tartományba.
 • Ha viszont ezt nem akarják tenni, a tanulmányok megkezdhetők későbbi félévben is (keresztfélévben is van becsatlakozási lehetőség!)
 •